Jenter: Dere må bare tørre

Stephanie M. Sveistrup ved FOA 2_foto Knut Viggen.JPG

Stephanie M. Sveistrup ble uteksaminert elektroinstallatør fra Fagskolen Oslo Akershus i 2014. Da hadde hun gått 4 år deltid på Elkraft ved siden av jobben som elektromontør. I tillegg ”toppet” hun dette med Ekom-kurs en kveld i uka det siste halvåret, noe som gav henne ekomnettautorisasjon (ENA).


Fagskole - midt i blinken

På videregående lekte Stephanie med tanken om å gå videre etter fagbrev. Hun kunne tenke seg å videreutdanne seg til installatør, men husker at det var lite snakk om rene fagutdanninger på den tiden:

- Det var mest snakk om høyskole, bachelor og den slags, forteller hun. Seinere, da en kollega nevnte fagskole som en mulighet, skjønte hun at det var midt i blinken for henne og søkte Fagskolen i Oslo (som FOA da het).  

- Mange tenker at elektriker, det er det liksom. Men fagskole åpner så mange muligheter! Med fagskole kan du jobbe som prosjektleder, installatør (som jeg), du kan få mer spennende oppgaver og mer ansvar, og bedre lønn, selvsagt.


Ikke la gamle oppfatninger stoppe deg

Stephanie mener at det er noen myter der ute som kanskje stopper jenter fra å ta en teknisk fagutdannelse.

Stephanie monterer på stigeEn av mytene, mener hun, er at det er yrker som er for tunge for jenter.

- Det der har forandret seg, nå finnes det maskiner for mye av det som før var manuelt arbeid, sier Stephanie. På de syv årene hun har jobbet i el-faget, har hun opplevd kun én gang at det var for tungt, da skulle det borres hull i en massiv betongvegg.

– Da spør man om hjelp, verre er det ikke, sier Stephanie. Og når det skal bæres mye material og utstyr inn på en jobb, ja, da går en kanskje flere ganger enn gutta, det går greit, det.

Hun oppforder jenter som lurer på om de skal velge en teknisk fagutdanning til å ikke la seg stoppe av utdaterte oppfatninger, men ta spranget og bare tørre det!


Daglig leder og fortsatt ute på jobb

Selv har Stephanie aldri angret på yrkesvalget sitt. Hun tok læretiden sin på Norske Skog Saugbrugs i Halden og opplevde det ikke som noe problem å være jente i det tøffe industrimiljøet, slik hun heller ikke har gjort det senere.

Etter at hun var ferdig på Fagskolen Oslo Akershus, begynte hun å jobbe i familieselskapet SMS-Electro, og tok etter noen måneder over ansvaret som daglig leder for firmaet.

- Men jeg velger å fortsatt være ute på jobber, for det stortrives jeg med! Da får det heller våge seg om det innimellom blir lange dager, for det er det verdt!